04-03-07

De Oude Begijnhofkerk in Tienen

FOTO 1

 

Het begijnhof van Tienen was één der rijkste en oudste begijnhoven van het land. De begijnhofkerk is in Tienen bekend als de Paterskerk. Sedert 1844 werden de dominicanen eigenaar van de kerk en de aanpalende gebouwen.

De begijnhofsite werd tijdens de luchtbombardemenenten in 1944 bijna volledig verwoest. Enkele kloostergebouwen, het ziekenhof en de Paterskerk bleven gespaard. De begijnhofkerk is een voorbeeld van vroeggotiek uit de 13de eeuw en is van het basilikale type. (dit is een langwerpig kerkgebouw met verhoogd middenschip) De architectuur en decoratie zijn bewust sober gehouden. Voor de opbouw is er voornamelijk gebruik gemaakt van materialen uit de streek.

De Paterskerk bleef niet van ongelukken gespaard want naast de bombardementen van 1944 brandde de kerk in 1976 af en werd onherstelbaar verwoest. (zie foto's). Dit zijn sites van onschatbare waarde doch te weinig bekend in onze contreien en verdienen meer aandacht. Blijkbaar zijn er meerdere van deze sites in de streek van Tienen.

ALTAAR
GLOBALE FOTO

06:00 Gepost door Marcel |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.