26-03-08

Eddy Merckx, de zesde Tour

merckx

Maandag 31 maart zendt om 22u10 zendt Canvas wederom een sterk wielerverhaal uit in de reeks Belgasport: Eddy Merckx, de zesde Tour.
3 juli 1975. De koninginnerit van de 62e Ronde van Frankrijk brengt de renners over niet minder dan vijf cols van Nice naar Pra Loup, van het strand van de Côte d'Azur naar een mondain skioord in de Alpen, meer dan 200 kilometer landinwaarts.

 

Als Eddy Merckx op de voorlaatste beklimming van de dag, de Col d' Allos, ten aanval trekt, is iedereen ervan overtuigd: Merckx is op weg naar een zesde Touroverwinning. Het record van de Fransman Jacques Anquetil, vijf overwinningen, komt dit jaar in Belgische handen. Met ware doodsverachting stort Merckx zich in de gevaarlijke afdaling naar beneden, en begint met meer dan anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim naar Pra Loup. Maar dan gebeurt iets dat niémand voor mogelijk heeft gehouden: plots stokt het ritme van de Kannibaal, hij komt nog amper vooruit. Tot hun verbijstering zien de achtervolgers Merckx weer voor zich uitrijden, één voor één halen ze hem in, en laten hem achter. De inzinking is ook van een Merckxiaanse allure: op de klim naar Pra Loup verliest hij meteen zijn zesde Tour. Het gevolg van de slag in de lever die hij twee dagen daarvoor van een oververhitte Franse supporter heeft gekregen?

 

In de late middag van 13 juli 1975 gaat de gele trui van Eddy Merckx naar Bernard Thevenet. Het zal ook de laatste keer zijn dat Merckx de trui heeft gedragen.

 

'Belga Sport' vertelt het dramatische verloop van de Ronde van Frankrijk van 1975: hoe Eddy Merckx, ondanks tegenslag en agressie, weigert zich neer te leggen bij een onvermijdelijke nederlaag. En hoe hij, kampioen der kampioenen, in het verlies ook weer 'mens' wordt in de ogen van zijn tegenstanders.

 

'De zesde Tour' is het verhaal van de menswording van Merckx.

 

Behalve Eddy en zijn vrouw Claudine komen ook Bernard Thevenet, Felice Gimondi, Francesco Moser, Lucien Van Impe, Roger De Vlaeminck, Maurice Demuer, Ward Janssens, Philippe Miserez en Marc Jeuniau aan het woord.

 

Eddy Merckx, 'De zesde Tour', Canvas, maandag 31 maart, 22.10 uur

 

Een documentaire van Guillaume Graux en Joost Vandensande

 

 

17:38 Gepost door Marcel |  Facebook

Commentaren

eddy op de pijnbank Heeft u een idee wie de fotograaf is van de eddy liggend op die bank?

M

Gepost door: martijn | 01-04-08

De commentaren zijn gesloten.