30-03-08

Kletsnatte BRABANTSE PIJL 2008

A_800x533
aaaaaa_800x533
Toen ik deze middag ging supporteren voor de doortocht op de berg van Braine-le-Chateau kon ik  beelden schieten van deze kletsnatte en zwoegende renners opweg naar Alsemberg. De renners waren vertrokken op de Grote Markt in Leven en op deze plaats hadden ze juist geteld 75km in de benen, er moesten er dus nog 125 afgemaald worden, wat een hondenstiel. Niets dan bewondering voor deze moedige wielrenners.

chavanelWinnaar werd de Fransman  Sylavain Channel.Chavanel, die woensdag ook al Dwars door Vlaanderen op zijn palmares schreef, versnelde op iets minder dan 30 kilometer van de streep uit de voorwacht van het peloton en reed solo naar de finish.


18:52 Gepost door Marcel |  Facebook

26-03-08

Eddy Merckx, de zesde Tour

merckx

Maandag 31 maart zendt om 22u10 zendt Canvas wederom een sterk wielerverhaal uit in de reeks Belgasport: Eddy Merckx, de zesde Tour.
3 juli 1975. De koninginnerit van de 62e Ronde van Frankrijk brengt de renners over niet minder dan vijf cols van Nice naar Pra Loup, van het strand van de Côte d'Azur naar een mondain skioord in de Alpen, meer dan 200 kilometer landinwaarts.

 

Als Eddy Merckx op de voorlaatste beklimming van de dag, de Col d' Allos, ten aanval trekt, is iedereen ervan overtuigd: Merckx is op weg naar een zesde Touroverwinning. Het record van de Fransman Jacques Anquetil, vijf overwinningen, komt dit jaar in Belgische handen. Met ware doodsverachting stort Merckx zich in de gevaarlijke afdaling naar beneden, en begint met meer dan anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim naar Pra Loup. Maar dan gebeurt iets dat niémand voor mogelijk heeft gehouden: plots stokt het ritme van de Kannibaal, hij komt nog amper vooruit. Tot hun verbijstering zien de achtervolgers Merckx weer voor zich uitrijden, één voor één halen ze hem in, en laten hem achter. De inzinking is ook van een Merckxiaanse allure: op de klim naar Pra Loup verliest hij meteen zijn zesde Tour. Het gevolg van de slag in de lever die hij twee dagen daarvoor van een oververhitte Franse supporter heeft gekregen?

 

In de late middag van 13 juli 1975 gaat de gele trui van Eddy Merckx naar Bernard Thevenet. Het zal ook de laatste keer zijn dat Merckx de trui heeft gedragen.

 

'Belga Sport' vertelt het dramatische verloop van de Ronde van Frankrijk van 1975: hoe Eddy Merckx, ondanks tegenslag en agressie, weigert zich neer te leggen bij een onvermijdelijke nederlaag. En hoe hij, kampioen der kampioenen, in het verlies ook weer 'mens' wordt in de ogen van zijn tegenstanders.

 

'De zesde Tour' is het verhaal van de menswording van Merckx.

 

Behalve Eddy en zijn vrouw Claudine komen ook Bernard Thevenet, Felice Gimondi, Francesco Moser, Lucien Van Impe, Roger De Vlaeminck, Maurice Demuer, Ward Janssens, Philippe Miserez en Marc Jeuniau aan het woord.

 

Eddy Merckx, 'De zesde Tour', Canvas, maandag 31 maart, 22.10 uur

 

Een documentaire van Guillaume Graux en Joost Vandensande

 

 

17:38 Gepost door Marcel |  Facebook

24-03-08

Wintertaferelen in het Pajottenland

Toen we deze morgen ontwaakten maakten wij deze mooie wintertaferelen mee, ongebruikelijk op dit tijdstip maar wel mooi! Het zou 26 jaar geleden zijn dat we dit nog eens mochten meemaken op een 24ste maart.

DSC04630_800x533

 

DSC04614_800x533

 

DSC04619_800x533

 

DSC04622_800x533

09:33 Gepost door Marcel |  Facebook

21-03-08

Nameche aan de oevers van de Maas

DSC04526_800x533

Namêche is een klein dorpje in de Belgische provincie Namen en een deelgemeente van de stad Andenne. Het dorpje ligt aan de rivier de Maas, op de linkeroever, een achttal kilometer meer stroomopwaarts vanuit het het stadscentrum van Andenne. Aan de overkant ligt het gehucht Samson, in de deelgemeente Thon.. De sluiswachters waren hier blijkbaar niet in staking!

DSC04525_800x533

12:55 Gepost door Marcel |  Facebook

16-03-08

Onze-Lieve-Vrouwkerk in Brugge

befort brugge_800x526
Aan deze gotische kerk met haar hoge toren werd gebouwd van de 13de tot de 15de eeuw.Haar bakstenen toren rijst 122 meter boven Brugge uit waarmee hij de hoogste van de stad is . Hij schiet net één meter tekort tegenover de toren van de O.L.V-kathedraal in Antwerpen. Tot het rijke kerkinterieur behoren een marmeren Madonnabeeld van Michelangelo, de praalgraven van Maria van Bourgondie en Karel de Stoute, en de graafkapel van Pieter Lanchals, een raadsheer van Maximiliaan van Oostenrijk, een bezoekje waard.

10:11 Gepost door Marcel |  Facebook

07-03-08

De Festina tour, een ronde achter tralies

voorpagna
Maandag zendt Canvas om 22u10 wederom een wielerverhaal uit in de reeks Belgasport: De Festina tour, een ronde achter tralies.

Juli 1998: de renners in de Tour de France zetten de voet aan de grond.  Bijna definitief.  Nooit eerder hing de toekomst van La Grande Boucle zo aan een zijden draadje.  Nooit eerder heeft Tourbaas Jean-Marie Leblanc zo moeten vechten voor het voortbestaan van zijn Ronde. En dat allemaal als gevolg van wat aanvankelijk een fait divers leek: de aanhouding van de Belgische Festina-verzorger Willy Voet aan de Frans-Belgische grens.

 

Twee dagen voor de tourstart in Dublin vinden douaniers in de wagen van Willy Voet een halve apotheek. Groeihormoon, testosteron en vooral 200 dosissen Epo, een middel dat de renners gebruiken om de zuurstofopname in hun bloed te verbeteren. Het drieletterwoord zal de wielerwereld nog jaren beheersen. De Tour 1998 krijgt vele namen: de Epo tour, de doping tour, de zwarte tour, de Festina-tour...

 

 In het oog van de storm staan twee Belgen: Willy Voet, de persoonlijke verzorger van Richard Virenque, en Eric Rijckaert, de ploegarts van Festina.

 

Vrij snel wordt duidelijk dat er binnen de Festinawielerploeg een georganiseerde vorm van doping bestaat. Om te voorkomen dat de renners zich doodspuiten met eender wat, zo houden alle betrokken vol.

 

Willy Voet en Eric Rijckaert beleven de Ronde achter de tralies van een Franse gevangenis. Eric Rijckaert blijft zelfs meer dan 100 dagen opgesloten en zal zijn hechtenis nooit meer te boven komen. Nog tijdens zijn gevangenschap ontdekt hij op een toevallig gemaakte röntgenfoto een gezwel op zijn longen. Eric Rijckaert sterft net na het beëindigen van het Festinaproces, in 2000.

 

Enkele maanden geleden ontdekte zijn weduwe, Mieke Rijckaert, de dagboeken die haar man bijhield in de gevangenis van het Franse Douai.  Die dagboeken vormen de ruggengraat van 'de Festina Tour, Een Ronde Achter Tralies'. Maar niet alleen het leven van Mieke Rijckaert veranderde voorgoed na de Tour van '98. Bruno Roussel, toenmalig ploegleider van Festina, runt vandaag een immobiliënkantoor in Bretagne en blikt voor het eerst sinds '98 uitgebreid terug op zijn Tour de Merde. En terwijl Jean-Marie Leblanc en Willy Voet hun littekens tellen, zet ex-Festina-renner Armin Meier nog even de puntjes op de i: 'Alleen als ze toen alle betrokken renners levenslang hadden geschorst, zou het wielrennen vandaag wezenlijk veranderd zijn.'

 

Een documentaire van Kristof Pitteurs, Bart Matthys en Hans Vandeweghe 

 

 

 

 

15:06 Gepost door Marcel |  Facebook

02-03-08

LOBBES

DSC04194_800x95
Lobbes is een plaats en gemeente in de provincie Henegouwen in België. De gemeente telt ruim 5500 inwoners. Lobbes ligt aan de Samber, vlakbij de stad Thuin. Bij ons weinig gekend maar wel een bezoekje waard.Voor de fietsers is het heel gemakkelijk te bereiken via het jaagpad langs de Samber vanuit Charleroi.

AAPAGINA_800x533

DSC04191_800x533

 

17:20 Gepost door Marcel |  Facebook